200.000 Ft feletti vásárlás esetén
INGYENES ORSZÁGOS KISZÁLLÍTÁS!

Munkavégzés otthon a vírus idején? Avagy mi az ideális környezet home office esetére?


Az utóbbi hetekben Magyarországon is egyre több irodai dolgozót küldenek haza otthoni munkavégzésre. Van ahol a teljes irodát, van ahol heti váltásban a kollégák felét.

Sokan viszik munkahelyükről a monitort, billentyűzetet, ami segíti hogy otthonukban is hatékonyan folytatódhasson a munka. De elég ez? Mi van, ha nincs lehetőségünk külön irodai sarkot kialakítani? Ha mondjuk az étkezőasztallal kell beérnünk a konyhában, forgószék híján? (Az egyéb hátráltató körülményekre, mint gyerekek, betárazott spájz, lakásfelújításba kezdő szomszéd most nem térünk ki.)

Lássuk ötleteinket!

Azt tudjuk, hogy hosszú távon a számítógép előtt végzett munka megterheli a gerincet, és nem kell pár tíz évet várnunk a hátfájásra. Egy irodában a munkáltató igyekszik megteremteni a feltételeket, hogy hosszú távon is egészséges környezetben folyhasson a munka. Teszi ezt megfelelő magasságú számítógépasztallal, ahol ha monitor is van, azt optimális magasságba lehet emelni, hogy ne kelljen lefelé néznünk. Ha kell, külön billentyűzetet biztosít, hogy alkarunk megfelelő szöget zárhasson be. Olyan irodai széket szerez be, aminek háttámlája szögben dönthető, karfája magassága és ülőfelület magassága is állítható. Nem biztos, hogy egy elnöki bőr forgószék lesz napi 8-10 órában a legkényelmesebb.

Otthon viszont szabad kezet kapunk, ám szűkösebb feltételekkel. Első körben kényelmesnek tűnhet a kanapéról videóhívást lebonyolítani, vagy a sarokülőről jelentést készíteni miközben fél szemünk a Szulejmánon, de egy-két nap után meg lesz a böjtje.

Az nem baj, ha váltogatjuk a testhelyzetünket, de ne ragadjunk le semmiképp egy fotelben napokra. Pár nap után fájdalmat tapasztalhatunk, arról nem is beszélve, hogy nem leszünk olyan hatékonyak.

Legjobb, ha ki tudunk alakítani pár négyzetmétert, ahol a munka zavartalanul folyhat, a laptop vagy számítógép fix helyen van, és külön számítógépasztal és forgószék áll rendelkezésre. Ha vannak a munkához szükséges papírok dokumentumok, azok egy közeli polcon rendelkezésünkre állnak.

Legjobb ha irodánkat nem az étkezőnkben rendezzük be (főleg ha hajlamosak vagyunk a nassolásra). Ez egy kisebb lakásban, garzonban nem mindig megoldható, főleg, ha nincs is külön szoba ahova beköltözhetnénk, itt nagyobb önfegyelemre lesz szükség.

Mi a helyzet ha az utóbbi lehetőség áll fent?

Ha egy étkező szék és asztal lesz a bázispont, hátunk mögé tegyünk párnát ami a gerincet kitámasztja. Ha a szék ülőfelülete kemény, fenekünk alá is tehetünk párnát, plédet. Az asztaltól megfelelő távolságra üljünk, legyen megfelelő fényforrás és elegendő hely.

Ha van külön billentyűzetünk, de monitorunk nincs, a laptopot tegyük magasabbra, akár pár könyv segítségével, és ne üljünk túl közel a képernyőhöz! 50 cm távolság ideális.

Lábunk alá tehetünk egy kis emelvényt is. Ha van lehetőség, mondjuk olyan konyhapult amihez hozzáférünk kialakíthatunk álló munkahelyet is, így váltogatva a pozíciónkat. Munkahelyünkön általában sokat közlekedünk egyik meeting teremtől a másikig, ebédlőtől az asztalunkig. Mivel most nem mozdulunk ki otthonról, csak amennyire éppen szükséges, többet fogunk ülni, ezért is jó, ha vérkeringésünket felpörgetjük azzal, hogy időnként állva folytatjuk a munkát. Ehhez szükséges, hogy ne kelljen lefelé néznünk a monitorra, hanem egy magasságban legyen szemünkkel. A billentyűzet használatához pedig, mintha ülnénk, körülbelül 90 fokot zárjon al- és felkarunk. Ha ezt nem tudjuk megteremteni, csak kevés időre folytassuk állva a munkát.

Ne feledjük, pár napig kényelmes és vagány lehet az ágyból dolgozni, de már egy héten belül meg lesz a böjtje.

Mindenkinek jó egészséget a következő hetekre!