200.000 Ft feletti vásárlás esetén
INGYENES ORSZÁGOS KISZÁLLÍTÁS!

Rövid bútortörténet


A mai értelemben vett bútorokat az emberiség a földművelésre való áttéréssel egy időben kezdett el készíteni és használni. Ezek persze közel sem hasonlítottak a használt lakberendezési cikkeinkre. A letelepedéssel egy időben a szőnyegek, kosarak, takarók stb. mellett megjelentek a masszívabb bútorok is, mint ülő fekvő és tároló alkalmatosságok. Ezek egyszerűek voltak, fő céljuk a funkció beteljesítése, legtöbbször egy anyagból kifaragva, esetleg összekötözve.

Az idő előrehaladtával az ember elkezdte díszíteni bútorait, így esztétikai értéket is adott hozzá. Az ókorban kifejezetten díszes bútorokot készítettek, főleg a gazdagabb rétegek öröméré, vegyük csak az ókori Rómát, vagy Egyiptomot.

Egyiptomi bútor

Szék az ókori egyiptomból

Forrás : touregypt

A középkor az ókorhoz képest szegényesebb díszítést, puritánabb formákat hozott. Ahogy az építészetben, úgy a belsőépítészetben is a reneszánsz hozott változást. A legtöbb antik bútor amely fennmaradt az idők során ebből a korszakból származik.

Ahogy a nevében is benne van "újjászületés", az ember közvetlen környezete igényesebb lett, az esztétika ismét előtérbe került. A mozgalom Itáliából indult az 1600-as években és az ókori Róma és görög stílusjegyeit hordozta. Nem csak fix, de összecsukható bútorok is készültek ekkor már. Ezeknek szegényesebb díszítése volt. A fafaragás, díszlécek, bőrkárpit, párkányzat használata jellemző volt. Az ágyakat is hasonlóan díszítették, tulajdonosa gazdagságához mérten nagy háttámlával rendelkeztek (sokszor itt fogadták a vendégeket). A reneszánsz bútorok felújítása nem egyszerű feladat, nagy szaktudást igényel.

A barokk megjelenésével a díszítettség még nagyobb méreteket öltött, fő eleme a pompa és gyakran az aranyozottság volt. Megjelenik a bútorasztalosság, mint szakma. Ezen bútorok felújítása még komolyabb feladat, hiszen a szimmetriával szemben megy ez a stílus.

Barokk komód

Forrás: furniturestyles

A barokk utáni rokokó a bútoroknál is használja az indás, kagylós, virágos formákat, elegánsabb és kissé kecsesebb díszítéssel.

Ha a reneszánsz az antik stílus stílus elemeire épít, akkor a klasszikus még inkább. A monarchia és francia birodalom monumentálisabb formái mellett a polgári stílus is megjelenik. Megjelennek a gépek, amelyek felváltják sok helyütt a kézimunkát, így a bútorok formái is egyszerűsödnek. A tervezők gyakran már nincsenek direkt kapcsolatban a vásárlókkal. A textil olcsóbb lesz az importok miatt, így egyre több a kárpitozott bútor. Nagy Britannia területén a viktoriánus stílus alakult ki, amely a gótikából, rokokóból és XV. Lajos korából merít. Ennek időszaka Viktória királynő uralkodásának idejére tehető. 

Viktoriánus heverő

Forrás: museumfurniture

 

Folytatás hamarosan.

Köszönettel tartozunk a forrásokért:

Lakberendezde

IFSI blogja

Kis István bútorasztalos