200.000 Ft feletti vásárlás esetén
INGYENES ORSZÁGOS KISZÁLLÍTÁS!

Milyen kiságyat válasszunk?


Amikor új családtagot várunk, az egész család igyekszik felkészülten várni a kicsit. A legtöbbeknek van néhány jó tanácsa is az újdonsült szülőkhöz, milyen ruhákat, segédeszközöket, bútorokat válasszanak. A sok jó tanács között nehéz eligazodni, főleg, hogy a leendő nagyszülők annak idején még nem válogathattak annyi lehetőségből, mint napjainkban. Az egyik legfontosabb beszerzendő darab, egy kiságy, hiszen az újszülöttek napjaik felét alvással töltik.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe a csecsemőágy vásárlása előtt?

1. Mennyibe kerül egy jó kiságy?

A lehetőségek száma és az ár határa is a csillagos ég. Azért ne költsünk rögtön százezreket bababútorra, hacsak nem szeretnénk külön támogatni a bútorpiacot. 20-30.000 Ft között már jó kis alap modelleket kapunk, amelyek biztonságosak és akár a fekvőfelület magassága is változtatható. Később majd erre is kitérünk, ez miért is hasznos.

Igen drágán is vásárolhatunk babaágyat, ez pedig nem feltétlenül jelent egyet a plusz funkciókkal. A híres tervezőket, vagy csak jól branding-elt bútorokat bizony meg kell fizetni, a kiságynál sincs ez másképp. Természetesen asztalossal is készítetthetünk egyedi kiságyat. Ez sem a legolcsóbb megoldások egyike, viszont, ha tényleg nem tudunk megfelelőt találni, egy teljesen egyedi, saját igényeinkre szabott csecsemőágy is szóba jöhet. Azt tudni kell előtte, hogy olyat keressünk, aki kifejezetten kiságyakat készít, hiszen a 0-ról megtervezni egy ilyen bútort igen időigényes, és nem is biztos, hogy a legjobb konstrukciót kapjuk.

Sok külföldi oldalon találunk jó ötleteket, innen inspirálódhatunk. Azt is láthatjuk, hogy itthon sokkal kedvezményes áron találunk csecsemő bútorokat.

Billunda kiságy 25.000 Ft-ért (az ágyneműtartó nem az alapár része, +7.000 Ft-ért rendelhető kiegészítő)

2. Mit kell tudnia egy jó kiságynak?

Napjainkban már nem muszáj megelégednünk azzal, hogy a babaágy pár évig teszi a dolgát, majd túl kell adnunk rajta. Számos olyan plusz funkció van, amellyel akár tinédzser kor végéig kihasználható marad a bútor.

Alapból két méret a legelterjedtebb.
60x120 és 70x140 cm-es méret. Milyen méretű kiságyat válasszunk? Természetesen a kisebb olcsóbb, a nagyobbat viszont tovább használhatjuk. a 60x120 cm-es kiságy 3 éves korig teszi a dolgát, ha nem akarjuk (vagy nem tudjuk) átalakítani, ez is elegendő. Az biztos, hogy ahogy elkezd mászni a baba, keresztbe-kasul be fogja járni. Akkor tűnhet csak kiscinek neki, ha mondjuk a nagyszülőknél nagyobb az ágy, és ahhoz is hozzászokik.

60x120 és 70x140 cm-es ágyból is lehet kapni átalakíthatót. Érdemes ebben az esetben kombi kiságyat választani. Ez pedig egy másik kiságy kategória. Nagyon praktikus, hiszen az ágy végében van egy pelenkázó komód. Ameddig erre szükség van, csak kiemeljük a kicsit az ágyból és áttesszük a pelenkázó lapra. Ennél közelebb nem is lehetne a segítség.

200 cm-essé alakítható kombi kiságy

Ha már nagyobb a gyerek, akkor egyszerűen csak átalakítjuk ággyá az ágyrácsok levételével és a pelenkázó komód levételével. Éjjeliszekrényt, sima komódot, könyvespolcot kaphatunk így. Ha jó minőségű terméket választunk ismert gyártótól, biztosan ki tudjuk használni az ágyat.

Macis kiságy ággyá alakítva


Egy 120 cm hosszú ágyat 175 cm.re tudunk átalakítani, egy 140 cm hosszút pedig pont 200 cm-ré, ami egy normál egyszemélyes ágy hosszúsága.

Kombi kiságy átalakítás után

Miért jó a leengedhető oldalú kiságy?
Sok kiságyat kérhetünk olyan kivitelben, hogy annak egyik oldalát le tudjuk engedni, így a baba ki és betétele egyszerűbb. Emellett a hálószobába a franciaágy mellé betolva akár baba-öbölként is használhatjuk, ami azt jelenti, nem kell majd etetéskor elsétálni a kiságyhoz, hanem fekve is megoldható a művelet. Ha ilyet választunk, győződjünk meg a jó minőségről, ha tehetjük, próbáljuk ki, mert ha gyenge minőséget választunk és a rács nem mozog megfelelően, amikor elkezd mászni a baba és próbálgatja a határait be is szorulhat a letolt rács és az ágy közé. Felejtsük is el ezt a dolgot, hiszen ha jó a gyártó, akkor a kiságy is az lesz. És annyi előnye van egy leengedhető oldalrácsnak, hogy abszolút az egyik legjobb kiegészítő amit csak kiválaszthatunk. Boldog anyuka = boldog baba.

Leengedhető oldalráccsal az élet is egyszerűbb

Szükségem van-e ágyneműtartóra?  Ha igen, milyenre?
Lehet, hogy meglepő, de nem csak hagyományos ágyneműtartót lehet kapni, hanem olyat is, amely ágyazható. Ez szintén a kombi kiságyaknál jöhet szóba, hiszen egy 175 cm-es ágyon egy alacsonyabb anyuka, vagy később egy cimbora , egy 200 cm ágyon pedig már bárki kényelmesen elfér. Ez akkor hasznos, ha például beteg a gyerek, és nem szeretnénk egész este a babaszoba és hálószoba között randalírozni. Egyszerűen csak kihúzzuk az ágyneműtartót amiben szivacs található, és álomra hajtjuk a fejünket.
Ha pedig elkezdődik az ovis korszak, bizony kezdődnek a pizsama party-k. Gyermekünk kis barátja pedig kényelmesen elalhat egy ágyazható ágyneműtartón, ha már kijátszották magukat.

Ágyazható ágyneműtartós kombi kiságy

3. Miből legyen az ágy?
Van aki kifejezetten tömörfa rajongó, van aki a fehér babaszobát preferálja. Ha fehéret szeretnénk sem kell lemondanunk a tömörfáról.

Az biztos, hogy a tömör bükk, tölgy, fenyő kiságy nem egy, de legalább 2 babának fog szolgálatot tenni.
Az is biztos, hogy egészségesebb környezetet biztosít, hiszen a bútorlapos termékek bútorlapjai között sok mesterséges adalékanyag is található, valamint jobban vonzza a port is.
Nem kell rögtön az ördögöt a falra festeni, sokan nőttek már fel bútorlapos kiságy rácsai között is és lettek sikeres, egészséges felnőttek. A rácsos oldalak egyébként is általában tömörfából készülnek.

Ha már fenyőbútorokkal van berendezve a szoba akkor válasszunk fenyő kiságyat. Ha már fehér, akkor még variálhatunk, hiszen a fehér jól mutat szürkével, rózsaszínnel, vagy bármilyen más színnel.
Innentől játszhatunk a kiegészítőkkel, hogy egy kicsit pasisabb, vagy csajosabb legyen a szoba.

4. Mire van még szükség?
Egy jó matracra. Egy gyerekmatracnak nem kell nagy teherbírást elviselnie. Anyaga lehet szivacs, latex, kókusz vagy ezek kombinációja. A jó szellőzés, jó alátámasztás (ágyrács) fontos. Minden anyuka tudja, az egyik legnagyobb kincs ha jól alszik a gyerek. Egy jó gyerekmatrac így jó szolgálatot tehet.

A pelenkázólapról már beszéltünk. Nem csak cserélni kell, de ellenőrizni is. Ehhez fontos, hogy a pelenkázó lap megfelelő magasságban legyen, hogy az anyuka és apuka is kényelmesen hozzáférjen. Nem a leghálásabb feladat, tegyük hát kicsit kellemesebbé egy jó pelenkázó komód és pelenkázó lap megválasztásával.

Teljes bababútor összeállítás

A komódban emellett megtalálható minden szükség dolog, nem kell a szobán keresztül rohangálni a segédeszközökért. Nem árt, ha a krémek, csere pelenka, hintőpor kéznél van (és nem a fiók mélyén), mert előfordulhat, hogy nem a legtisztább kézzel nyúlunk ezek után. Senki sem szeret naponta többször bútort takarítani.

Kell még egy polcos szekrény, hiszen a sok babaruhát valahol tárolni kell. Akarva akaratlanul fel fogunk halmozni egy csomó baba kelengyét. Olyan aranyos holmikat lehet kapni, hogy nehéz megállni a vásárlást, ezért legyen egy jó nagy polcos szekrényünk, ahol tárolhatjuk ezeket.

A szülőségre nem lehet kellően felkészülni. Igyekezzünk hát úgy megválasztani a babaszoba bútorait és kiegészítőit, hogy a lehető legkevesebb fejfájást okozzunk teljesen átalakult életünkben.