50.000 Ft feletti vásárlás esetén
INGYENES ORSZÁGOS KISZÁLLÍTÁS!

8 ötlet, kis lakásból a legtöbbet

Avagy hogyan aknázzuk ki az otthonunk adta lehetőségeket?


A városi életnek meg van a rengeteg előnye mellett az a hátránya, hogy kisebb térben kényszerülünk élni.

Nem feltétlenül kell azonban telezsúfolnunk azt, rengeteg praktika van arra, hogyan tudunk játszani a bútorokkal, színekkel és elrendezéssel. Van amit átalakítás során is érdemes figyelembe venni, de a legtöbb az anyag, színhasználaton és a bútorokon múlik. Lássuk őket szépen sorban:

1. Falak helyett nyitott terek

Rögtön az első, de egyik legfontosabb pont, hogy ne osszuk fel otthonunkat sok kicsi zárt térre. Használjunk inkább térelválasztókat, könnyű textileket ajtók és falak helyett. Az ajtók helyén a falakat nagyobb kivágásokkal, boltívekkel helyettesítsük.

Az amerikai stílusú nappalival például nyerünk egy nagyobb teret, ahol a társasági eseményeknek is helyet adunk. Egy bővíthető asztallal máris fogadhatjuk barátainkat, családtagjainkat.

Forrás: lakbermagazin

 

2. Vertikális berendezkedés

Ha megfelelő a belmagasság, rengeteg helyet takaríthatunk meg, ha a hálószobát egy szinttel fentebb pakoljuk. Nem csak hangulatos és dekoratív, de rendkívül praktikus megoldás. Ha nem tudjuk beépíteni a lakóteret, válasszunk dupla vagy szimpla galériaágyat, így alá pakolhatunk íróasztalt, szekrényt, kanapét.

galéria ágy

Forrás: Tips to Toes

3. Többfunkciós bútorok

Az olyan bútorok, amelyek több funkciót ellátnak, nem csak a kis lakásúaknak hasznos, de a családosoknak is, hiszen ahol több ember él együtt, ott több a lom is. Nem kell nagy dolgokra gondolni, már egy ágyneműtartós kanapé vagy hálószobai ágy is rengeteg helyet takarít meg. Ide sorolnám azokat a bútorokat is, amelyek bővíthetőek. Asztalok, kihúzható kanapék. Csak akkor foglalja a helyet, ha tényleg szükség van rá.

Forrás: Kikol

4. Tárolás a láthatatlan helyeken

Az előző pontra visszautalva, egy ágyneműtartó nagy segítség a ruhák vagy bármilyen lom elrejtésére. Ha zárt szekrényekbe tesszük a dolgainkat, akkor a lakás nem tűnik majd lomosnak.

5. Világos színek

A fehér, és egyéb világos árnyalatok tágítják a teret, míg a sötét színek összenyomják. Válasszunk hát festéknek, csempének, padlónak is ilyet, a plafon pedig lehet egy árnyalattal világosabb. Nem csak a falakat, de a kiegészítőket is választhatjuk világosnak, mint takarók, szőnyegek, függönyök, kanapék.

6. Könnyű, fényes, természetes anyagok

Természetes és laza, könnyű anyagokkal légies teret teremthetünk. Nem nehezedik egy sötét bársonyfüggöny a szoba közepén, nem szegezi oda a tekintetet, hanem beleolvad a szoba hangulatába. A fényes anyag használata pont olyan, mint egy tükör. Visszaveri a teret, így nagyobbítja azt. Használjunk hát párnákhoz, vagy függönyhöz ilyet.

Forrás: Decoist

7. Megfelelő kiegészítők

Mint azt már előbb is említettem, a tükör egy nagyon praktikus eszköz a tér meghosszabításához. Kombinálhatjuk beépített szekrényünket, vagy előszobaszekrényünket tükörrel. Egy nagy szőnyeg helyett, több kicsi világos szőnyeg, kevés, egy helyre elrendezett kép a falon, egy fehér futó az asztalon, ez mind a mi optikai lakás nagyobbítónk. A fényekkel való játék az esti órákban segít. Több kisebb meleg fényforrás egy nagy szoba közepén lógó csillár helyett.

Forrás: Inovatics

8. Minimalizmus, a maga módján

Az egyik legfontosabb és legnehezebb: Ne zsúfoljuk be a lakást. Az előző pár pont, mind ebben segít nekünk. Sok holmi sok helyen azt az érzést kelti, hogy kevesebb az élettér. A nagyon díszes holmik és bútorok sokasága is ilyen hatást kelt.

Sok praktika van tehát a tér optikai megnagyobbítására és jobb kihasználására. A tippek megfogadásával nem csak egy stílusosabb otthonunk lehet, hanem élhetőbb is.